Buraki - wartości odżywcza i właściwości lecznicze
Burak to bardzo popularny składnik wielu polskich potraw. To warzywo nie tylko dodaje niepowtarzalnego smaku naszym daniom, ale również dostarcza wiele cennych wartości odżywczych. Jakby tego było mało, burak ma właściwości lecznicze. Jakie? Śpieszymy z odpowiedzią!
Buraki - witaminy i minerały
Burak to warzywo, które bardzo często pojawia się na polskich stołach. Pełni ważną funkcję w naszej diecie, ponieważ dostarcza nam cennych witamin i minerałów. Jest bogaty w witaminę C, A, E, K i B6, a także w tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy. Ponadto zawiera wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód oraz cynk - minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Właściwości przeciwnowotworowe buraków
Burak zawdzięcza swój kolor betaninie - antyutleniaczowi, który chroni przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu odgrywa on bardzo ważną rolę w walce z nowotworami. Wyniki badań jasno pokazują, że stan osób chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, które wypijają 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Buraki skutecznie pomagają wzmocnić organizm po chemioterapii przy niedokrwistości.
Właściwości lecznicze buraków - wzmocnienie układu krwionośnego
Burak to świetny środek krwiotwórczy, który zapobiega anemii i wspomaga leczenie białaczki. Barwniki zawarte w buraku to bardzo silne przeciwutleniacze. Potrafią czterokrotnie zwiększyć przyswajanie tlenu przez komórki, dzięki czemu wspomagają układ krwionośny. W buraku znajdziemy również kwas foliowy, który warunkuje prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki, a także pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę, której wysoki poziom może wywoływać choroby serca. Przeciwdziała on zwapnieniom naczyń krwionośnych oraz pomaga unormować poziom cholesterolu. Burak powinien się znaleźć w menu nadciśnieniowców. Udowodniono bowiem, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą stężenie tlenku azotu we krwi, który reguluje ciśnienie.
Buraki - walka z wirusami, działanie zasadotwórcze i łagodzące
Burak wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza te wirusowe. Sok z buraka może stanowić naturalny lek w przypadku grypy czy mononukleozy. Taki warzywny syrop ma działanie wykrztuśne, dlatego może złagodzić przebieg niektórych chorób i pomóc w pozbyciu się męczącego kaszlu. Burak ma właściwości zasadotwórcze - przywraca on równowagę w żołądku po zakwaszających go potrawach. Burak może również złagodzić nieprzyjemne skutki nadużycia alkoholu. Ponadto zmniejsza on ryzyko zachorowania osteoporozę, dlatego powinny o nim pamiętać kobiety w okresie menopauzy. To niepozorne warzywo dotlenia serce i wyrównuje jego pracę, zmniejsza ciśnienie krwi, a także łagodzi ból głowy związany z nawracającymi migrenami.