KuchLog

Płatki drożdżowe - właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe to całkowicie neutralna dla żołądka przyprawa, o wielu cennych właściwościach i szerokim zastosowaniu w kulinariach na całym świecie. Jest to między innymi doskonała alternatywa dla soli, której nadmierne spożywanie może być szkodliwe dla naszych narządów i ciała. Dlaczego warto wiedzieć jak najwięcej o właściwościach i zastosowaniu płatków drożdżowych? Poniżej przybliżamy więcej szczegółów na ten temat.

Płatki drożdżowe – co to jest ?

Płatki drożdżowe  należą do grupy drożdży nieaktywnych, które dzięki swoim wartościom odżywczym będą się doskonale sprawdzały nie tylko w kuchennym zastosowaniu. Pożywką przy ich pozyskiwaniu jest pochodząca z melasy buraczanej lub trzcinowej glukoza. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości drożdże ulegają dezaktywacji (niezbędna jest do tego wysoka temperatura). Dzięki niej są bezpieczne dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie. Aby uzyskać formę płatków, należy je oddzielić i umyć, a następnie nadać formę i spakować.

Jakie są najpopularniejsze zastosowania płatków drożdżowych ?

Płatki drożdżowe są tak drobne, że swoim wyglądem bardziej przypominają grubo zmieloną bułkę tartą niż tradycyjne płatki. Ich smak jest niezwykle delikatny, niektórzy wyczuwają w nim subtelne nuty orzecha i sera. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie. W kuchni sprawdzą się przede wszystkim jako:

  • alternatywa dla sera,
  • zagęszczacz do zup i sosów,
  • idealny dodatek smakowy do pasztetów i past warzywnych,
  • posypka do ziemniaków lub sałatek,
  • uzupełnienie dań makaronowych,
  • alternatywę dla soli np. przy kanapkach,
  • ciekawy dodatek do jogurtów, maślanek czy kefirów.

Płatki drożdżowe mogą być traktowane również jako wartościowy suplement diety. Wystarczy zjadać ich jedną łyżeczkę dziennie, obficie popijając wodą.

Jakie wartości odżywcze mają płatki drożdżowe?

Czyste płatki drożdżowe zawierają w sobie wyłącznie suszone komórki drożdży nieaktywnych, uformowanych w płatki (co ma bardzo duży wpływ na łatwość ich użytkowania). Płatki drożdżowe są bardzo wartościowym produktem, wzbogacającym szczególnie dietę wegetariańską i wegańską. W 100 g produktu znajduje się:

  • 380 kcal;
  • białko 45,2 g;
  • tłuszcze 4,0 g;
  • węglowodany 40,0 g;
  • błonnik 21,6 g;
  • witamina A (zaspokajająca 44% dziennego zapotrzebowania);
  • witamina B1 (w 100g jej zawartość wynosi 6,0 g, co zaspokaja aż 462% dziennego zapotrzebowania);
  • witamina B2 5,44 mg (418% dziennego zapotrzebowania)
Powiązane artykuły

Kasza pęczak

Kasza pęczak to jedna z odmian kaszy jęczmiennej. Mimo że znamy ją wszyscy, nie wszyscy używamy jej na co dzień. To duży błąd, bowiem kasza pęczak może być jednym z najzdrowszych elementów naszej d...

29 lipca 2021 /
PM
Czytaj więcej

Buraki - wartości odżywcza i właściwości lecznicze

Burak to bardzo popularny składnik wielu polskich potraw. To warzywo nie tylko dodaje niepowtarzalnego smaku naszym daniom, ale również dostarcza wiele cennych wartości odżywczych. Jakby tego było...

5 listopada 2019 /
IS
Czytaj więcej

Kuchnia polska - wartości odżywcze ziemniaków

Niektórzy Polacy nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków. To bardzo popularny dodatek do wielu zup oraz dań mięsnych. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i...

5 listopada 2019 /
IS
Czytaj więcej