Płatki drożdżowe - właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe - właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe to całkowicie neutralna dla żołądka przyprawa, o wielu cennych właściwościach i szerokim zastosowaniu w kulinariach na całym świecie. Jest to między innymi doskonała alternatywa dla soli, której nadmierne spożywanie może być szkodliwe dla naszych narządów i ciała. Dlaczego warto wiedzieć jak najwięcej o właściwościach i zastosow...

Kasza pęczak

Kasza pęczak

Kasza pęczak to jedna z odmian kaszy jęczmiennej. Mimo że znamy ją wszyscy, nie wszyscy używamy jej na co dzień. To duży błąd, bowiem kasza pęczak może być jednym z najzdrowszych elementów naszej diety. Jakie właściwości ma kasza pęczak i komu jest najbardziej polecana?

Buraki - wartości odżywcza i właściwości lecznicze

Buraki - wartości odżywcza i właściwości lecznicze

Burak to bardzo popularny składnik wielu polskich potraw. To warzywo nie tylko dodaje niepowtarzalnego smaku naszym daniom, ale również dostarcza wiele cennych wartości odżywczych. Jakby tego było mało, burak ma właściwości lecznicze. Jakie? Śpieszymy z odpowiedzią!

Kuchnia polska - wartości odżywcze ziemniaków

Kuchnia polska - wartości odżywcze ziemniaków

Niektórzy Polacy nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków. To bardzo popularny dodatek do wielu zup oraz dań mięsnych. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie, a jednocześnie mają pięć razy mniej kalorii, niż kasza czy makaron!