Jesienne knedle ze śliwkami

Jesienne knedle ze śliwkami

Za oknem jesień, a na straganach najlepszy sezon na upolowanie śliwek węgierek. Możesz je oczywiście wykorzystać do zrobienia np. powideł śliwkowych czy do ciasta, ale my polecamy wpleść je w danie obiadowe. Przepyszne knedle ze śliwkami oczarują każdego. Sprawdź, jak je zrobić!

Składniki na knedle ze śliwkam:


- 500 g ziemniaków (surowe po obraniu)

- 1 jajko

- ok. 150 g mąki + do lepienia knedli
- szczypta soli

- 250 g śliwek węgierek

- 4 łyżki masła

- 2 łyżki bułki tartej

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 4-6 łyżek śmietany

Jak zrobić knedle ze śliwkami?

1. Ziemniaki obierz drobno i ugotuj je w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej wodę, rozgnieć praską do ziemniaków i zostaw do ostygnięcia.

2. Podczas gdy ziemniaki będą się gotowały, umyj i przygotuj śliwki węgierki. Nadkrawaj je tylko z jednej strony i wyjmij pestkę. Druga połówka śliwki powinna być cały czas złączona, aby owoc się nie rozpadał.

3. Wymieszaj cukier puder z cynamonem. Mieszanką napełnij śliwki – około 1/4 łyżeczki nadzienia do każdej śliwki.

4. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto (w razie potrzeby podsyp dłonie mąką). Ciasto powinno być zwarte, ale lekko klejące. Nie dodawaj za dużo mąki, bo inacze ciasto stanie się bardzo twarde.

5. Oprósz blat i suche dłonie mąką przed formowaniem każdego z knedli. Rwij kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformuj z niego kulkę i rozpłaszcz ją w dłoniach na tyle, aby można było zakleić śliwkę ciastem. Na rozpłaszczonym kawałku ciasta połóż śliwkę i całość zawiń tak, aby uformować knedlową kulę. Postępuj tak z kolejnymi knedlami, aż skończy Ci się ciasto.

6. Zagotuj lekko osoloną wodę w dużym garnku. Wrzuć knedle do wrzątku i gotuj, aż wypłyną. Gdy będą pływać na powierzchni, daj im jeszcze 5 minut gotowania i zdejmij z ognia.

7. Podczas gdy knedle będą się gotować, przygotuj śmietankę i bułkę tartą. W rondelku rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i płaską łyżeczkę cukru wraz z cynamonem. Podgrzewaj ok 2-3 minuty, aż bułka się zrumieni. Śmietanę posłódź do smaku.

8. Knedle wyjmuj z wrzątku przy pomocy łyżki cedzakowej. Podawaj polane śmietanką oraz bułką tartą z masłem.


Wyraź swoje zdanie